Légy üdvözölve, Kedves Látogató!

 

Maatkara vagyok, az oldal tulajdonosa és szerkesztője. 2004-ben, amikor az interneten keresgéltem megbízható és hiteles, magyar nyelvű egyiptológiai oldalakat, számomra meglepő módon nem sok ilyet találtam. Ez motivált arra, hogy létrehozzam a saját honlapomat. Számomra igen fontos a tudományos ismeretterjesztés és úgy érzem, hogy napjainkban a magyar egyiptológia nagy hiányossága a nagyközönség felé való nyitás, a laikusoknak szánt ismeretterjesztő cikkek, könyvek írása és publikálása (tisztelet a néhány kivételnek). Talán furcsán hangzik valakitől, aki nem egyiptológus, de szerintem ez nélkülözhetetlen ahhoz, hogy a szakma fennmaradhasson, illetve jobb helyzetbe kerülhessen. Mindenesetre rajtam nem fog múlni az ókori Egyiptom népszerűsítése.

 

Minden „cikket” igyekszem szakmai szempontból pontosan megírni, erre törekszem. Időnként megeshet, hogy hibázom, ezért előre elnézést kérek és természetesen igyekszem a tévedést azonnal kijavítani. Ha esetleg elkerüli a figyelmemet, kérlek benneteket, jelezzétek nekem és javítani fogom.

 

A weboldal működtetését a saját költségemen finanszírozom, csakúgy, mint a szakkönyvek megvásárlását, valamint az egyiptomi utazásokat és az egyiptomi múzeumokba való látogatásokat, sőt az oldal „reklámozását”, népszerűsítését szolgáló játékok nyereményeit is. A cikkek írásához szükséges időt pedig nagy örömmel áldozom fel a szabadidőmből, mivel általuk én is tanulok, még többet tudok meg eme szívemnek oly kedves kultúráról. Szerencsésnek tartom magam, hogy már többször járhattam imádott országomban, melyet az ókori egyiptomiak tA mrj-nek (ejtsd ta meri), azaz Szeretett Földnek is neveztek.

 

1975. december 31-én, Szentgotthárdon születettem. 2 éves korom óta Budapesten élek. A szakközépiskola elvégzése után azonnal munkába álltam, de a foglalkozásom egyáltalán nem kapcsolódik az egyiptológiához. Dolgoztam már könyvelőként, vámügyintézőként, jelenleg pedig menedzserasszisztens vagyok. Angolból középfokú nyelvvizsgát szereztem, a német nyelvben elsősorban szövegértésben vagyok otthon. Az ókori Egyiptom iránt érzett csodálatomra viszonylag későn, 2002-ben ébredtem rá. Ez irányú ismereteimet a rengeteg szakkönyvön túl, a Vámbéry Ármin Keleti Szabadegyetem képzésein szereztem, és szerzem a mai napig is. Ezúton szeretném megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjak dr. Pécsi Ágnesnek, dr. Vanek Zsuzsannának és az iskola többi tanárának, akik fáradhatatlanul dolgoznak azon, hogy lehetővé tegyék az ismeretszerzést erről a lebilincselő kultúráról, korhatár nélkül mindenkinek. Ajánlom facebook oldalukat, melynek szerkesztésében én is aktívan részt veszek:

http://www.facebook.com/pages/V%C3%A1mb%C3%A9ry-%C3%81rmin-Keleti-Szabadegyetem-Egyiptol%C3%B3gia/209769509041801

A kezdőlap jobb oldalán az „Ajánlom” címszó alatt pedig megtalálhatjátok weboldalukat is.

 

Kaptam már kérdést arra vonatkozóan, hogy miért nem a saját nevem alatt publikálok. Nos, ennek az oka az, hogy nincs egyiptológus végzettségem és így talán még véletlenül sem tart majd annak senki. Az elmúlt években több angol nyelvű online egyiptológia kurzust elvégeztem, az oldalon megtaláljátok a bizonyítványaimat, amelyen értelemszerűen olvasható a nevem.

Választott egyiptomi nevem jelentése Ré igaz lelke. Elsősorban jelentése miatt esett rá a választásom, mert számomra Ré az egyik legkedvesebb ókori egyiptomi isten, emellett szerepel benne Maat, a világrendet megtestesítő istennő neve is. Nem árt tudni azt sem, hogy Hatsepszut fáraónő uralkodási neve is ez. Sokan VII. Kleopátrát tartják Egyiptom legjelentősebb női uralkodójának, szerintem viszont Hatsepszut volt az. Illetve így hívták a 21. dinasztia egyik uralkodójának, I. Pinodzsemnek az egyik leányát Maatkaré-Mutemhatot is. Ő Amon isteni felesége volt, aki arról vált híressé, hogy a koporsójában mellette elhelyezett kisebb „múmiáról” sokáig azt hitték a gyermeke. Amon isteni feleségeinek azonban ebben a korszakban már szűznek kellett maradniuk. A koporsójából előkerült „csecsőmúmiáról” a modern kutatásnak köszönhetően azóta kiderült, hogy az valójában a kedvenc háziállata, egy pávián.

 

Engem leginkább az ókori Egyiptom istenvilága érdekel, de egy olyan kultúrában, ahol az uralkodó maga is egy isten élő képmása, szinte nincs is olyan területe az életnek, amit így, vagy úgy nem szőtt át az istenekbe vetett hit, ezért én is fokozatosan terjesztettem, illetve terjesztem ki azokat a területeket, amelyekkel foglalkozni szeretnék. Nehebkau által pedig tovább színesedik a feldolgozott témák sora.

 

Sajnos nem rendelkezem webszerkesztői ismeretekkel sem, ezért a honlap talán egy kicsit „kőbaltásnak” mondható, de ezt hiányosságot remélem feledteti a tartalom.

 

Nehebkau alkalmanként saját írásokkal színesíti az oldalt, amit nagyon köszönök neki. A honlap történetének során sokaktól kaptam kisebb-nagyobb segítséget és kapok még most is, mindegyiküknek nagyon szépen köszönöm!

 

A legnagyobb megtiszteltetés számomra, hogy olykor egyiptológusok is elismerően beszélnek a honlapomról. Nagyon köszönöm a fórum vendégkönyvébe, illetve a facebook hozzászólásokba írt kedves és bíztató szavakat is, melyek folyamatosan arra ösztönöznek, hogy tovább dolgozzam.

 

Ankh, udzsa, szeneb!

 

Maatkara