Mafdet

 

Mafdet vagy Maftet ősi, már az első dinasztia idején kimutatható állatalakú oltalmazó istennő volt. Az egyiptomiak hite szerint kígyók és a skorpiók támadása ellen nyújtott védelmet.

 

Hermann Kees egy macskafélét látott benne, ami a taniszi király étkezőhelyiségében (Hwt-anx) fogyasztotta el az étkezési hulladékot és megette a kígyókat. Megrágta a Smst-kívégzőeszközzel[1]  megölt emberek lehullott fejét. Ez a kivégzőeszköz megtalálható a király hajójában és Ré bárkájában.

 

Mafdetet az eszközzel való kapcsolata miatt a büntető hatalom megtestesítőjének tartották.

 

Wolfhart Westendorf úgy gondolja, hogy Mafdetnek, mint trónistennőnek a dinasztikus kort megelőző feltételezett rituális királygyilkosságokban volt szerepe. Szerinte az istennő a királyt védelmező hatalom megtestesítője, mint nb.t Hwt-anx - "Az Élet Házának Úrnője". Ezt szimbolizája például a párducbőr (Mafdet bőre), mint papi ruhaviselet. Úgy véli, hogy Mafdetnek a Smst-tel való kapcsolata talán az istennő egyik mellékszerepéből - vadászleopárd ? - eredeztethető.

 

A korai időkben Seshat-tal hozzák összefüggésbe az istennőt, mindkettőjüknek ugyanarra a napra esett a születésnapja, néha ikreknek is nevezték őket. Akkor még Mafdetnek a szerepe Íziszéhez volt hasonló. Ő volt a király anyja és hitvese.

Az Óbirodalomban az elhunyt lábát és karját Mafdetnek, aki "Élet Házának közepén van" (Hryt-ib-Hwt-anx) a  lábával és karjával azonosítják.

A Piramis-szövegekben az istennő Ré-t és az elhunyt uralkodót védelmezi. A 440-42-es és az 1212-es mondás szerint Mafdet fogai és karmai a késhez és a szigony hegyéhez hasonlók.

Mint a király kísérője és védelmezője az ellenség és a lázadók estek áldozatául.

A Középbirodalomban Mafdet, gyakran Hededet skorpió istennővel együtt védelmező és bajelhárító szerepben tűnik fel mágikus tárgyakon.

A Halottak könyvében a „Rerek-kígyó” távoltartásában van szerepe. A 39. fejezet szerint: Sdi HA.tj=k jn MAfd.t  - A szíved (a kígyóé) Mafdet által ki van tépve.

Az újbirodalom elejének túlvilág ábrázolásain Mafdet megjelenik az Igazság Csarnokában, feltehetőleg büntetői minőségben.

A 21. dinasztia két emlékművén is feltűnik a kivégzőeszközre felmászó istennő alakja a túlvilági ítéletet megörökítő jelenetben.

A Szaiszi korban a héliopoliszi Élet Háza udvara (wsxt  pr-anx) isteneinek egyike.

A Késő korban egy olyan, 16 istennőből álló csoport ötödik tagja, amely tűzön semmisíti meg Széthet és társait.

A Görög-római kori templomfeliratok gyakran említik Mafdetet, ez azonban a legtöbb esetben Mafdet más istennőkkel - mint Mut, Menhit és Nephthüsz - való azonosításával  magyarázható. Ebben a korban a naptárban is szerepet kap, domináns istennője[2] a Smw I. hónapjának és a Smw III. hónap harmadik napjának, mint Geb leánya (MAfdt-sAt-Gb).

A Görög-római korban sólyom (bik), macska (mAfdt) és oroszlán (mAi) formájú fajansz amulettek védelmezik az isteni sólymokat.

 

Az istennő nevének pontos jelentése nem ismert, talán „futó” vagy „mászó”.

Nevének írásmódjai korszakonként:

Óbirodalom: , ,

Középbirodalom:

Újbirodalom:

 Szaiszi kor:

 

Görög-római kor: ,

 

Megjelenési formájának állattani besorolása bizonytalan. Néha úgy tűnik, hogy egy nagyobb macskafélére kell gondolnunk, mint a párduc vagy az oroszlán, más esetben viszont kisebb ragadozóra, mint a cibetmacska, az ocelot, vagy az ichneumon[3]. Ábrázolták macskabőrbe öltözött nőként is. Ré-vel való kapcsolata miatt a „Mafdet állat” néha napkorongot és ureusz fejéket visel. A Görög-római korban oroszlánfejű kígyóként is ábrázolták.

 

Mafdet nem rendelkezett önálló kultusszal, de számos templom felirataiban szerepel, főleg a késő korban.

Több mágikus rituáléban szerepe volt, ez megerősítette helyét a népi vallásban. A 21. dinasztia idejéből fennmaradt egy varázsmondás démonok és szellemek ellen, amit egy hímvessző formájú kenyér felett kellett elmondani. A kenyérbe bele kellett vésni az ártó hatalom nevét. Majd ezt a kenyeret húsba tekerték, és egy macskának adták. Úgy gondolták, hogy mikor a macska megette a kenyeret, maga Mafdet semmisítette meg a rosszindulatú erőt.

 

 

  Mafdet a karnaki templom Ozirisz-Heka-Djet kápolnájában.

  © Iufaa (Itt csak ismeretterjesztés céljából jelenik meg.)

 

 

Ajánlott linkek:

Az alábbi címen megtekintheted a "mászó" formában ábrázolt Mafdetet Den király (1. dinasztia kb. i.e. 2800) alabástrom edény töredékén.

Továbbá balra lent is látható egy érdekes dolog. A párduc, vagy oroszlán felett a MA fd felirat olvasható. A két összeillő töredék egyik darabja Den (Abüdosz T), a másik Szemerkhet (Abüdosz U) sírjából került elő.

http://xoomer.alice.it/francescoraf/hesyra/densvi.jpg

 


 

 

Felhasznált irodalom:

Richard H. Wilkinson, The Complete Gods and Godesses of Ancient Egypt, (The American University in Cairo Press, 2003)

George Hart, The Routledge Dictionary of Egyptian Gods and Goddesses (Routledge, 2005)

W. Helck/ E. Otto/ W. Westendorf, Lexikon der Ägyptologie, Wiesbaden 1975 - 1989. ( III, 1132-1133. oldal)

Christian Leitz: Orientalia Lovaniensia Analecta - Lexikon der Aegyptischer Götter und Götterbezeichnungen, Band III

http://www.aegyptologie.com/forum/cgibin/YaBB/YaBB.pl?action=lexikond&id=051212103930, hivatkozva:

Wilkinson, R., Die Welt der Götter im Alten Ägypten. Stuttgart 2003, S. 196-197

Graefe, Erhart: Mafdet. in: LÄ III, Sp. 1132f

Westendorf, W., Beiträge aus und zu den medizinischen Texten; ZÄS 92, S. 128 ff


 

[1] Erre felmászva szokták ábrázolni az istennőt.

[2] Az eredeti szövegben Chronokratin - német szó, mely körülbelül azt jelentheti, hogy a nevezett időszak domináns irányító-oltalmazó istennője.

[3] Afrikai mongúz.